Tort bezowy z orzechami (u mnie ciasto)

Ewa

Jestem Ewa, i pasjonuje mnie gotowanie. Bloga tworzę z ogromną chęcią bo uwielbiam dzielić się swoimi przepisami. Zawsze cieszę się jak ktoś próbuje moje przepisy!

Moze Ci sie takze spodobac...

10 komentarzy

  1. Przemysław napisał(a):

    Ewam wygląda zabójczo:) …prawda, ze nie sposób sie oprzeć temu smakowi….ja tylko na koniec dietki czekam i znów u mnie zagosci:) wielki buziak przesyłam:)
    Jola Szyndlarewicz

  2. Ania vel Vespertine napisał(a):

    Wow, imponujący wypiek! Strasznie lubię bezowe ciasta, są lekkie i bardzo efektowne.

    Pozdrawiam!

  3. kass napisał(a):

    Piękne ciacho! strasznie mnie kusi ten tort i chyba zrobię go na imieniny kuzyna, pozdrawiam!

  4. Ewam napisał(a):

    Robcie dziewczyny,bo naprawde warto!!ja go zrobilam pierwszy raz ,ale napewno nie ostatni;)

  5. ewelajna napisał(a):

    Ewa, to chyba jest ten tort bezowy na, który od dawna szukam przepisu….! Zapisuję, bo to moje smaki:)

  6. Gosia napisał(a):

    Tort bezowy to dla mnie mistrzostwo świata – gratuluję wspaniałego wypieku!

  7. Boguga napisał(a):

    Zrobiłam wg. przepisu. Szkoda, że nie kapnęłam się, że to nie wyjdzie prawdziwa beza tylko cieniutkie ciasto gumowe:( bo piekłam pierwszy raz z wielką nadzieją licząc że wyjdzie 'chrupka beza'. Trudno. Uważam też, że ekstrakt waniliowy jest zupełnie już niepotrzebny, jeżeli dodamy np. całe małe opakowanie cukru waniliowego (tak ja zrobiłam to ja). Smak po dodaniu ekstraktu waniliowego jest jakby za mocny, przesycony, niesmaczny zrobił mi się po tym krem:(

    Ale gdyby zaznaczyć w przepisie, że to nie będzie prawdziwa beza, tylko wyjdzie ciasto/blaty gumowe (bo tacy amatorzy pieczenia jak ja, nie kapną się, że prawdziwą bezę piecze się w 120'C około 2 godzin a nie w 140'C przez 50 min, właśnie to wyczytałam jak się zastanawiałam dlaczego moja "beza" nie jest krucha).

    Poza tym przepis na CIASTO polecam i smacznego! 🙂
    Ps. Mojemu mężczyźnie na szczęście zawsze wszystko smakuje, nieważne że nie takie miało być hehehe.

    • Ewam napisał(a):

      Boguga,przykro mi ze sie zawiodlas na tym przepisie.Nie wiem co zle zrobilas,ale u mnie wyszla chrupiaca beza,bo to jest ciasto Beza chrupiaca ,nie ciasto gumowe 😉 ,dlatego nic nie zaznaczalam ze wyjdzie ciasto gumowe ;). Jesli chodzi o smak waniliowy to rowniez uwazam ze to zalezy od gustu,dla mnie cukier waniliowy to bylo za malo,bo to ma byc smak waniliowy 🙂

  8. Boguga napisał(a):

    Oooo zaskoczyłaś mnie, że to nie miały być gumowe blaty, tylko normalna beza … Spróbuje jeszcze raz upiec wg. Twojego przepisu. Może jakoś coś gdzieś źle zrobiłam 😉

    • Ewam napisał(a):

      szczerze zycze powodzenia…moze byla za wysoka temperatura,badz bialka nie za dobrze ubite i cukier byl jeszcze w grudkach…nie wiem trudno mi powiedziec,moze potrzebowaly bezy troche wentylacji ,bo w piekarniku zrobilo sie wilgotno. Trzymam kciuki i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: