Sigara böreği börek
Dzis na obiad bedzie zupa pomidorowa,ale niestety zawsze kiedy moi panowie zjedza zupe pytaja,,a co dzis na obiad bedzie??;,zawsze im malo…dlatego zawsze kiedy jest zupa pozniej jest jakas przekaska,dzis proponuje turecki specjal Sigara böreği börek.Pierwszy raz jadlam je u mamy mojego szwagra w Istambule,z mielonym miesem jagniecym z natka pietruszki,pozniej probowalam tez z ostrym serem(feta,tofu),ze szpinakiem i feta…wszystkie sa pyszne.
Dzis zrobilam nieco inne Sigara(Cygara),bardziej po polsku ,bo z farszem podobnym jak do ruskich pierogow.Mam nadzieje ,ze nie zbeszczescilam tego turackiego specjalu i zaden Turek sie nie oburzy;).
Skladniki
*1 opakowanie ciasta Yufka-Teig
(do nabycia w sklepie tureckim)
Na farsz:
*Kostka 250g sera bialego chudego
*6 ziemniakow-ugotowac w mundurkach,obrac i pokroic w kostke
*2 cebule-pokroic w kostke i zeszklic na masle
*sol,pieprz,zmielona papryczka chili do smaku
*mozna dodac drobno posiekana natke pietruszki
Skladniki na farsz wymieszac.
Opakowanie ciasta sklada sie z kilkunastu kawalkow w ksztalcie trojkata,przed faszerowaniem moczymy kilka sekund w przegotowanej letniej wodzie,nastepnie zawijamy w podobny sposob jak krokiety ,lub jak zwykle nalesniki.Smazymy w duzej ilosci oleju z obu stron,az sie zarumienia.
Sigara smakuja najlepiej z Tzatzikami .
Zbeszcześciłaś czy nie… Ja bym zjadła, bo apetyczne:)
Pozdrawiam, Ewo:):):)
ten farsz bardzo mi się podoba 🙂
Nie jadłam tego tureckiego specjału, nie znam tez ciasta, którym zawijasz cygara:))) ale brzmi bardzo pysznie…tym bardziej że ruskie bardzo lubie, pozdrawiam !!!
świetne te paluszki Przyznam że pierwsze słyszę o takim przepisie Fajnie jest się czegoś nowego dowiedzieć
Ale fajne 🙂 Też myślę, że z każdym nadzieniem serowym będą pyszne.
PS. U mnie też sama zupa nigdy nie wystarcza, potem nie obejdzie się bez dużej kolacji 😉
Jakie ladne są te cygara!:)
Jadłam sigara w tureckiej knajpce i mnie zawiodły swoim smakiem. Mam nadzieję, że zrobione w domu są smaczniejsze. W Polsce ciasto yufka nie jest chyba jeszcze dostępne – nie spotkałam go dotychczas.
Haniu ,mysle ze w wiekszych miejscowosciach ,w sklepach z żywnością orientalną mozna na nie sie natknac,a jesli nie, zrobic samemu,to wg mnie nic innego jak woda i maka,rozwalkowane bardzo cieniutko,podpieczone w piekarniku,albo bardziej w piecu 😉 w polsce to ciasto przetlumaczone jest jako podplomyk… http://pl.wikipedia.org/wiki/Podp%C5%82omyk
bardzo smakowicie wygladaja i chetnie bym je zjadla:)
dla mnie wystarczyłaby sama pomidorowa, ale ten dodatek.. nieznane smaki zawsze tak kuszą. zaciekawiona jestem tym ciastem.
Bardzo okazale sa te Twoje Sigara, podobaja mi sie.Gwarantuje ci, ze na pewno zaden Turek sie na Ciebie nie obrazi,poniewaz Börek moze tez byc z farszem z ziemniakow i fety.Tak sie sklada,ze jestem zona czlowieka pochodzenia tureckiego i znam pewne specjaly tej kuchni,najczesciej jednak robie Börka z duzych platow Yufki z nadzieniem szpinaku i fety,smarujac kazdy plat ciasta sosem z jogurtu.Bedac na urlopie w Ankarze mialam okazje sprobowac wielu smakolykow,ale niestety bariera jezykowa nie pozwolila mi na uzyskanie przepisow. Jezeli moge jeszcze doradzic Tym, ktorzy nie maja mozliwosci kupienia ciasta yufki,mozna zastapic je rownie dobrze greckim ciastem phylo lub w najgorszym wypadku ciastem francuskim,nie to samo,ale bardzo zblizone.
Pozdrawiam
Ewuś znowu kusisz nieznanym, ale z tego co piszesz wnioskuję, że bardzo smacznym. Podpłomyk, nadzienie do ruskich, pychotka:)
Dziękuję za troskę i serdecznie pozdrawiam:)))
Kobietki dziekuje za mile komentarze,cygara sa naprawde pyszne.
Kaiserko dziekuje Ci za cenne uwagi.Ja tez juz robilam Börka,ale z innym sosem,o jogurtowym nie slyszalam,a chetnie bym zrobila.
Smakowite! podejrzewam, że żaden Turek się nie oburzy 😉 Chętnie by sobie spałaszował, tak jak i ja :)) pozdrówki!
Dziewczyno, to musi być przepyszne, taki mariaż polsko – turecki 😉
A czym można zastąpić takie ciasto?
Aaa, trza umieć czytać ze zrozumieniem (typowy belfer, ciapa) – przecież napisałaś na końcu! (tak się zapatrzyłam w te chrupkości, że przegapiłam)
Pozdrowienia!
Na pewno żaden Turek się nie oburzy ;)wręcz będzie się cieszył że jego kuchnia została uznana ;)Wyglądają apetycznie. Zauważyłam że ta przekąska zyskała duże uznanie wśród rodaków 😀
http://daydreambubble.blogspot.com/2012/05/sigara-boregi.html