Gruszkowiec, czyli co zrobić z białkami po pieczeniu pączków?
Po pieczeniu paczkow zawsze zostaja bialka i …no wlasnie co z nimi zrobic? Z reguly sa to bezy 🙂 lub jakies ciasto na samych bialkach,albo jeszcze cos innego:) Ja zrobilam ciasto z gruszkami no i z beza na wierzchu.Ciasto latwe,jedynie trzeba dluzej potrzymac je w piekarniku zanim beza sie upiecze , potem dobrze schlodzic ,ale nie w lodowce, bo wtedy beza straci swoja ,,chrupkosc,,Na koniec Karnawalu jak znalazl :))
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
4 lyzki cukru
4 lyzki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
Ubic piane z bialek ,stopniowo dodawac po jednej lyzce cukru,nadal bijajac mikserem az piana bedzie ubita na sztywno,dodawac po jednym zoltku.Na koniec dodajemy make przesiana przez sito,po jednej lyzce delikatnie mieszajac.Wylac ciasto na blaszke ,piec w piekarniku w temperaturze 180stopni,az biszkopt sie lekko zarumieni.
Na mase budyniowa
sloik gruszek
300 ml mleka
3 lyzki cukru
2 budynie o smaku mietankowym
3/4 kostki masla
Gruszki przecedzic ,owoce pokroic w kostke ,w soku wymieszac dwa budynie.
Mleko wymieszac z cukrem ,wlozyc maslo i doprowadzic do wrzenia.Na wrzatek wlac budynie z sokiem gruszkowym.Ugotowac budyn.Wrzucic pokrojone gruszki delikatnie wymieszac.
Goraca mase wylac na upieczony biszkopt.
Beza
7 bialek ( w zaleznosci od tego ile zoltek zuzylismy do paczkow)
10 lyzek cukru
3/4 szklanki wiorek kokosowych
Ubic piane z bialek i cukru,kiedy piana bedzie ,,sztywna,, wsypac wiorki i delikatnie wymieszac.Mase z bialek wylozyc na schlodzona(nie goraca) mase budyniowa.Wstawic do piekarnika,na 150 stopni ,i piec przy uchylonych drzwiczkach okolo 1 godziny.
Ciasto podajemy schlodzone,wtedy bedzie lepiej sie kroilo:)
Zapisuję sobie przepis. Zawsze warto mieć coś w zanadrzu żeby zużyć białka 🙂
Świetny przepis. Musze sobie zapisać, jak będę iała zbędne białka to zrobię 🙂
imponujące ciacho!
lubię gruszki :]
Wygląda przepięknie!
Pyszności, bardzo mi się podoba 🙂