Tiramisu-deser
Zastanawiam sie dlaczego nie zamiescilam jeszcze u mnie na blogu tego tak wspanialego deseru czy ciasta jakim jest Tiramisu? Ominelam go i teraz nadrabiam.Jeden z ulubionych deserow czy ciast jak kto woli.Szybko sie go robi,musi tylko troche swoje odczekac zanim zostanie zjedzony,ale warto przeciez na takie cudo czekac.
Dzis podaje Tiramisu w formie deseru.Uzylam Eierlikeru,ale rownie dobrze moze byc Amaretto ,Marsala albo Likier kawowy.
Skladniki:
2 jajka
4lyzki cukru
250 g mascarpone
8 biszkoptow
4-8 lyzek Eierlikör-u
4-8 lyzek kawy espresso
kako do posypania
cukier puder do dekoracji
Jajka oddzielic,bialka ubic na sztywna piane,dodajac po lyzce serka mascarpone.Zoltka ubic z cukrem na jednolita mase,dodac do masy z bialek.
W kieliszkach poukladac biszkopty ,ja swoje pokroilam na 4.Skropic Likierem i Kawa espresso,wylozyc mase .Wstawic do lodowki na okolo 4 godziny przed podaniem posypac kakao.Mozna udekorowac cukrem pudrem.
Tiramisu
Zutaten:
2 Eier
4 EL Zucker
250 g Mascarpone
8 Löffelbiskuits
4-8 EL Eierlikör
4-8 EL Espresso
Kakaopulver
Puderzucker für die Dekoration
Eier trennen,Eigelb und Eiweiß mit je der Hälfte des Zuckers steif schlagen .Mascarpone unter die Eigelbmasse rühren und anschließend unter den Eischnee heben.
Löffelbiskuits in Glass geben und mit Espresso und Eierlikör tränken,dann Mascarponemasse auffüllen,glatt streichen.Gut 4 Std.im Kühlschrank abkühlen.Vor dem Servieren Kräftig mit Kakao bestäuben und Puderzucker Dekorieren.
Deser, który zawsze pochwalą goście:) Taki osobisty pucharek to jest dobry sposób, wiadomo ile dla kogo i prezentuje się bardziej elegancko niż taki z wielkiej michy 🙂 Próbowałam tylko z marsalą i Amaretto:)
Pozdrowień moc, Ewunia! Jeszcze raz zachwycę się nowym banerkiem!:):):):) – PIĘKNY!
Ewelinko dziekuje za pochwaly:D jeszcze wieksza uroslam niz jestem :))) Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam! Muszę sobie takie zrobić w końcu 🙂
No wlasnie takie proste a czlek nie robiczesto..ciekawe dlaczego 🙂
Uwielbiam tiramisu! Dawno nie robiłam, a to taki wspaniały deser!
Pozdrówki serdeczne Ewajko:*
Ja robilam go jak mojego dziecia nie bylo ,wiec teraz musze powtorzyc 🙂 Rowniez pozdrawiam Majanko 🙂
Przyda się taka słodka odmiana w weekend :). Pysznie wygląda :).
Dziekuje 😀 Pozdrawiam:)
Takie małe conieco w sam raz dla mnie:)
Kasiu,ja tez zrobilam z mysla o sobie takie male conieco 🙂 ale ,,wrabalam,, dwa!!! ;D
Ewuniu uwielbiam tiramisu …. ja akurat najbardziej lubie wersję na samych żółtkach, ale kiedy chcę deser bardziej delikatny dodaję tez pianę z białek:). Buziaki zasyłam
Joluniu a wiesz ze ja na samych zoltkach jeszcze nie robilam?? nie znam tego przepisu…masz go u siebie na blogu? Buziolki:)
mam Ewuniu, mam:) …. buziaki
Niekwestionowaną mistrzynią tego deseru jest moja córcia i powiem szczerze, że w tej kwestii nie ma sobie równych. Uwielbiam ten deser 🙂
Grazynko czasem nasze dzieciaki nas przerastaja w niektorych dziedzinach 🙂 ja sie z tego ciesze …ale moze niech corcia zrobi ten deserek i opublikuj go u siebie na blogu 😀 Ja chetnie skorzystam z przepisu:D Pozdrawiam:)