Polski jabłecznik

Jabłecznik to wywodzący się z Francji deser. Za jego twórcę uznawany jest Marie-Antoine Carem. Według podań towarzyszącym początkom tego specjału, cukiernik otrzymał zlecenie na stworzenie deseru od Aleksandra I, który przez wiele lat był jego pracodawcą. Nazwa znanego w Polsce jabłecznika pochodzi od imienia szwagierki cara, księżniczki Charlotty.

Czas przygotowania: około 2 godzin
Ilość porcji: około 16-20

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 gram zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 kilograma jabłek (np. Szara Reneta)

Mąkę, cukier, masło, a także cukier waniliowy oraz jajka i proszek do pieczenia zagniatamy na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy na 20 minut do lodówki.

W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do garnka. Mieszamy je z 2 łyżkami cukru i gotujemy przez 5 minut. Gdy jabłka staną się miękkie dodajemy do nich cynamon i zdejmujemy z ognia. Przygotowaną wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę wyjętego z lodówki ciasta wykładamy formę, druga natomiast posłuży nam jako wierzchnia warstwa, którą przykryjemy jabłka. Ciasto przykrywamy przygotowaną przez nas masą jabłkową. Pozostałą część ciasta wałkujemy i układamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut.

Gotowe ciasto doskonale komponuje się z gałką lodów waniliowych oraz bitą śmietaną.