Kruche babeczki z kapustą i grzybami

Kruche babeczki z kapustą i grzybami mogą stanowić doskonałą przekąskę podczas rodzinnych spotkań. Przepis na ten ponadczasowy przysmak pochodzi z Francji, choć spotykany był również na terenie Wielkiej Brytanii.

Czas przygotowania (wraz z czasem oczekiwania): około 2 godzin
Ilość porcji: około 20 sztuk

Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 1 łyżka oleju
  • 250 gram grzybów
  • 200 gram kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Przepis na farsz:

Suszone grzyby moczymy w wodzie przez około 30 minut, do momentu, w którym staną się miękkie. Następnie kroimy je w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy zarówno cebulę, jak i grzyby. W międzyczasie dodajemy do nich odrobinę pieprzu. Po 5 minutach wrzucamy na patelnię kapustę i dusimy przez kolejne 5 minut.

Przepis na ciasto:

Przygotowaną mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej sól oraz proszek. Całość mieszamy i powoli dodajemy żółtka, śmietanę, a także margarynę. Siekamy wszystko nożem i szybko zagniatamy.

Uformowane ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki. Tym samym dajemy mu ,,odpocząć’’. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy kruche ciasto i rozwałkowujemy na blacie. Na jego powierzchni wycinamy kółka (można to zrobić za pomocą szklanki) i wykładamy nimi wnętrze foremek.

Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki. Niska temperatura sprawi, iż podczas pieczenia ciasto nie ulegnie skruszeniu. Ostatnim krokiem jest wyłożenie foremek farszem oraz przykrycie go cienką warstwą ciasta. Babeczki pieczemy przez 10 minut, w temperaturze 180 stopni.

Tak przygotowane babeczki można podawać z natką pietruszki. Smacznego!