Sernik na czekoladowym spodzie

Historia sernika sięga czasów starożytnej Grecji. To wówczas powstała jedna z pierwszych książek kucharskich, w których znalazł się przepis na to niezwykłe ciasto. Jego popularność na naszym kontynencie zawdzięczamy ekspansji Rzymian. Do Polski przepis dotarł prawdopodobnie za sprawą wypraw Jana III Sobieskiego. Od tej pory uważany jest za jedno z naszych narodowych ciast.

Czas przygotowania: około 2,5 godziny
Ilość porcji: około 16 kawałków

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki
  • 2 jajka
  • 200 gram masła
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 59 gram kakao
  • 200 gram cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 10 jajek
  • 1 kilogram twarogu
  • 150 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 350 gram cukru pudru
  • Skórka z pomarańczy

Suche składniki takie jak mąka, proszek do pieczenia oraz kakao – przesiewamy. W specjalnie przygotowanej miseczce ucieramy 20 dekagramów cukru pudru oraz 20 dekagramów masła i cukier waniliowy. W przesianej mące tworzymy dołek i do jego środka wbijamy 2 jajka. Wlewamy również przygotowaną śmietanę oraz utarte masło. Tak przygotowaną mieszankę ugniatamy do momentu, w którym ciasto przestanie przylegać do blatu.  Następnie dzielimy je na dwie mniejsze części.

Jedną z nich rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej formy do ciasta, którą wcześniej nasmarowaliśmy masłem. Drugą część kroimy w cienkie paseczki i odkładamy na bok.

Następnie do dużej miski przekładamy ser, dodajemy 10 jajek, 1 łyżkę mąki, cukier waniliowy, 15 dekagramów masła, a także 35 dekagramów cukru pudru i skórkę startą z jednej pomarańczy. Tak przygotowaną mieszankę łączymy, do momentu, w którym powstanie jednolita, lekko słodka masa serowa. Kolejnym krokiem jest przelanie jej na czekoladowy spód. Na wierzchu układamy cienkie paski ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Tak przygotowane ciasto możemy podać z łyżką konfitury wiśniowej.