Domowe pączki

Przepis na pączki znany był już w starożytności. Początkowo podawano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Co więcej, w przeszłości pączki podawane były na słono. Ich nadzienie stanowiła słonina, a także inne mięsiwa. Słodkie nadzienie tego specjału, pojawiło się w Polsce w XVI wieku. Kształt oraz miękkość pączków zawdzięczamy wprowadzeniu w XVIII wieku do receptury drożdży. W tradycji polskiej pączki stanowią immanentną część obchodów Tłustego Czwartku. W przeszłości twierdzono, iż osoba, która nie skosztuje w tym dniu pączka, w następnym roku nie będzie mogła cieszyć się szczęściem.

Czas przygotowania: około 2 godzin
Ilość porcji: około 35 sztuk średniej wielkości

Składniki na około 35 sztuk:

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 100 – 15 gram cukru
  • 500 mililitrów mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 100 gram masła
  • Ziarenka z połowy laski wanilii
  • 40 mililitrów spirytusu
  • Pół łyżeczki soli
  • Sok i skórka z połowy cytryny
  • Konfitura do nadzienia

Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Ponownie wyrabiamy ciasto. Czynimy to do momentu, w którym ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski, która wcześniej została oprószona mąką. Przykrywamy delikatną, białą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Po upływie około 1,5 godziny wykładamy ciasto na oprószony mąką stół, a następnie oddzielamy fragmenty ciasta i delikatnie spłaszczamy w dłoniach. Do środka wkładamy nadzienie i po sklejeniu ciasta formujemy w kulkę. Tak gotowe pączki odstawiamy na 20 minut, a następnie smażymy z obu stron w gorącym oleju. Gotowe, pachnące pączki podajemy na dużym talerzu, wcześniej posypując je cukrem pudrem.