Zupa ze smażonych ziemniaków i pora, z mini pulpecikami

Zupy stanowią immanentną cześć naszych obiadów. W Polsce szczególnie lubiane są zupy warzywne z dodatkiem mięsa. Przepisem, który doskonale sprawdzi się o każdej porze roku, jest zupa ze smażonych ziemniaków, pora z mini pulpecikami.

Czas przygotowania: około godziny
Ilość porcji: około 6-8 talerzy 300 ml

Składniki na zupę

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 pory
  • 1,5 opakowania serka topionego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka kuminu
  • Pieprz
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 szklanki śmietanki

Składniki na pulpeciki:

  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól pieprz do smaku
  • 50 dekagramów mięsa mielonego z indyka

Por kroimy na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Marchewkę myjemy i również kroimy w plastry. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy w nim przygotowane warzywa. Gdy zmiękną wlewamy do nich bulion i gotujemy przez 15 minut, wcześniej wrzucając do środka dwa pokrojone ziemniaki.  Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.

W międzyczasie miksujemy serek topiony wraz ze śmietanką. Odlewamy jeden kubeczek bulionu i dodajemy do niego naszą masę serową. Szybkim ruchem wlewamy całość do przygotowanego bulionu i mieszamy, aby składniki się nie zważyły.

Następnie przygotowujemy pulpeciki. Siekamy koperek i przekładamy go do miski, do której za chwilę włożymy mielone mięso oraz wbijemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy. W dłoniach formujemy pulpeciki i gotujemy je przez około 5 minut w wodzie. Tak przygotowane mięso wkładamy do ugotowanej zupy i podajemy na ciepło.

To treściwe danie z pewnością posmakuje każdemu, kto ceni sobie delikatny smak serka i porów. Gotową porcję zupy możemy ozdobić gałązkami koperku.